فهرست مطالب
Moody’s در هفته گذشته رتبه اعتباری دولت آمریکا را از «AAA» به «Aa1» کاهش داد. این مؤسسه آخرین آژانس بزرگ اعتبارسنجی بود که رتبه سهگانه برتر آمریکا را کاهش داد. رتبه AAA آمریکا از سال ۱۹۱۹ پابرجا بود.
این تصمیم باعث افزایش بازدهی اوراق خزانهداری شد، هرچند مقامات دولتی آن را بیاهمیت خواندند. اسکات بسن، وزیر خزانهداری آمریکا، این اقدام را «شاخصی با تأخیر» توصیف کرد.
Moody’s هشدار داد که برنامههای دونالد ترامپ برای کاهش مالیات، میتواند بدهی ۳۶ تریلیون دلاری فعلی را بهشدت افزایش دهد. یک کمیته در مجلس نمایندگان آمریکا روز یکشنبه لایحه مالیاتی گسترده ترامپ را تصویب کرد تا برای رأیگیری به صحن مجلس برود.
تخمین زده میشود این لایحه در طول یک دهه بین ۳ تا ۵ تریلیون دلار به بدهی ملی اضافه کند. دولت ترامپ این کاهش رتبه را مورد انتقاد قرار داده و وعده داده با اقداماتی مانند «وزارت بهینهسازی دولت» به ریاست ایلان ماسک، هزینههای دولتی را کاهش دهد. با این حال، تا کنون پیشرفت قابلتوجهی حاصل نشده است.
ترامپ: Walmart باید هزینه تعرفهها را خودش بدهد
دونالد ترامپ اعلام کرد که Walmart باید افزایش هزینه ناشی از تعرفههای وارداتی را خودش تقبل کند و نباید قیمت کالاها را افزایش دهد. این هشدار پس از آن بود که Walmart گفته بود نمیتواند همه هزینههای تعرفهها را بپذیرد و مجبور به افزایش قیمت محصولات وارداتی از چین خواهد بود.
این موضوع نشانهای از چالشهایی است که شرکتهای آمریکایی وابسته به واردات با آن روبهرو هستند، بهویژه در شرایطی که ترامپ بر سیاست تعرفهای خود اصرار میورزد.
سهام Walmart که شاخص مهمی برای سنجش قدرت مصرفکننده آمریکایی محسوب میشود، ۱.۵٪ افت داشت.
تمرکز بازار روی Nvidia و ردیت
Nvidia با رونمایی از فناوریهای جدید هوش مصنوعی در نمایشگاه Computex تایوان توجه بازار را به خود جلب کرد. جنسن هوانگ، مدیرعامل این شرکت، محصولات جدیدی برای مراکز داده، کلود، کاربران عادی و برنامههای رباتیک معرفی کرد.
در مقابل، ردیت با افت ۳.۷۹٪ مواجه شد که ناشی از کاهش رتبه ارزشگذاری آن در بازار بود.
رشد چشمگیر سهام UnitedHealth Group
سهام شرکت UnitedHealth Group بیش از ۷٪ افزایش یافت، زیرا برخی مدیران داخلی از جمله مدیرعامل جدید استیون همسلی در کاهش اخیر قیمت سهام، اقدام به خرید سهام شرکت کردند.
تاثیر این خبر بر بازارهای مالی
۱. بازار سهام آمریکا (S&P 500، Dow Jones، Nasdaq)
- در ابتدا، انتشار خبر کاهش رتبه اعتباری ایالات متحده باعث فشار فروش در بازار شد، چراکه اعتبار اوراق خزانهداری زیر سوال رفت.
- با این حال، در ادامه شاهد پدیده “خرید در کف قیمت” (dip buying) بودیم؛ بهخصوص در شاخص S&P 500 که بخش عمده کاهش را جبران کرد.
- سهام شرکتهایی مانند UnitedHealth رشد چشمگیر داشتند، چرا که برخی مدیران با خرید سهام، اعتماد به سهم خود را نشان دادند.
- در سوی دیگر، سهامی مانند Walmart و ردیت تحت تأثیر منفی خبر و سایر تحولات مرتبط با تعرفهها و اعتباردهی، افت کردند.
۲. بازار اوراق قرضه و خزانهداری
- کاهش رتبه از AAA به Aa1 منجر به افزایش بازدهی اوراق خزانهداری شد، چرا که سرمایهگذاران بابت ریسک بالاتر، نرخ بهره بیشتری مطالبه میکنند.
- ممکن است هزینه تأمین مالی دولت افزایش یابد که در بلندمدت روی بودجه فدرال و تورم تأثیرگذار خواهد بود.
۳. بازار ارز (Forex)
- با تضعیف جایگاه اعتباری دلار، احتمالاً دلار آمریکا در برابر سبدی از ارزها فشار فروش دریافت میکند، مگر اینکه بانک مرکزی (فدرال رزرو) موضعی حمایتی اتخاذ کند.
- اما اگر سرمایهگذاران این اتفاق را صرفاً نمادین ببینند، ممکن است دلار بهزودی دوباره تقویت شود.
۴. بازار طلا و داراییهای امن (Safe-Havens)
- کاهش اعتماد به اعتبار دولت آمریکا باعث میشود سرمایه به سمت داراییهای امن مثل طلا، ین ژاپن یا فرانک سوئیس برود.
- بنابراین، قیمت طلا ممکن است در کوتاهمدت تقویت شود، مخصوصاً اگر نرخ بهره واقعی منفی باقی بماند.
۵. بازار رمزارزها
- در این شرایط، بیتکوین و سایر رمزارزها بهعنوان داراییهای جایگزین و ضدتورمی توجه بیشتری جلب میکنند.
- با افزایش نگرانی درباره بدهیهای دولتی و کاهش رتبه، نقش بیتکوین بهعنوان “طلای دیجیتال” تقویت میشود.
جمعبندی :
- بازارها ابتدا شوکه شدند، اما واکنش نهایی متعادل بود.
- سرمایهگذاران این اتفاق را نشانهای از ضعف بنیادی میدانند، اما با توجه به اقدامات احتمالی دولت و فدرال رزرو، ریسک سیستماتیک را هنوز بالا ارزیابی نمیکنند.
- در بلندمدت، اگر هزینه بدهی بالا بماند و برنامههای مالی دولت ترامپ با کسری شدید ادامه پیدا کند، فشار واقعی در بازارهای مختلف نمایان خواهد شد.
منبع خبر:https://www.investing.com/news