(رویترز) – قیمت نفت روز دوشنبه با وجود نگرانیها درباره رشد اقتصاد جهانی، بهدلیل معافیت برخی کالاهای الکترونیکی از تعرفههای آمریکا و جهش واردات نفت چین در ماه مارس، اندکی افزایش یافت.
فیوچرز نفت برنت با ۱۲ سنت افزایش، معادل ۰.۲ درصد، به ۶۴.۸۸ دلار در هر بشکه رسید. نفت وستتگزاس اینترمدییت آمریکا نیز با ۳ سنت رشد در ۶۱.۵۳ دلار بسته شد.
اواخر جمعه، دولت دونالد ترامپ معافیتهایی را برای گوشیهای هوشمند، رایانهها و برخی کالاهای الکترونیکی دیگر (که عمدتاً از چین وارد میشوند) اعلام کرد. این تصمیم در ادامه سیاستهای ناپایدار تعرفهای دولت آمریکا اعلام شد که فضای بیاعتمادی برای سرمایهگذاران و کسبوکارها ایجاد کرده است.
ترامپ همچنین اعلام کرد که طی هفته آینده نرخ تعرفه بر واردات نیمههادیها را اعلام خواهد کرد.
در همین حال، دادههای منتشرشده روز دوشنبه نشان میدهد واردات نفت خام چین در ماه مارس نسبت به دو ماه قبل افزایش چشمگیری داشته و نسبت به سال گذشته نزدیک به ۵ درصد رشد کرده است. این افزایش ناشی از خرید نفت از ایران و بازگشت عرضه روسیه بوده است.
با این وجود، قیمت نفت برنت و WTI از ابتدای ماه تاکنون حدود ۱۰ دلار کاهش یافته و تحلیلگران پیشبینی خود از قیمت نفت را کاهش دادهاند. دلیل اصلی، تشدید تنشهای تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان است.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در گزارش ماهانه خود اعلام کرد که تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۵ روزانه ۱.۳ میلیون بشکه افزایش خواهد یافت که نسبت به پیشبینی قبلی، ۱۵۰ هزار بشکه کاهش دارد. یکی از دلایل این کاهش، تأثیر تعرفههای تجاری ذکر شده است.
جان کیلداف، شریک مؤسسه Again Capital گفت:
«کاهش پیشبینی تقاضا از سوی اوپک نشاندهنده چشمانداز نامطمئن بازار نفت است که ناشی از تعرفهها و بیثباتیهای دیگر است.»
تحلیلگران گلدمن ساکس انتظار دارند که قیمت نفت برنت در ادامه سال ۲۰۲۵ بهطور میانگین ۶۳ دلار و WTI معادل ۵۹ دلار باشد. برای سال ۲۰۲۶، میانگین برنت را ۵۸ دلار و WTI را ۵۵ دلار پیشبینی کردهاند.
بانک UBS نیز پیشبینی قیمت نفت برنت را ۱۲ دلار کاهش داده و آن را ۶۸ دلار برآورد کرده است. در همین حال، انتظار میرود WTI در محدوده ۶۴ دلار باقی بماند. جیپیمورگان نیز پیشبینیهای خود برای سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ را کاهش داده است؛ علت: تولید بیشتر اوپکپلاس و کاهش تقاضا.
گزارش BMI (زیرمجموعه فیچ سولوشنز) حاکی از آن است که بازار نفت وارد وضعیت کانتانگو شده، یعنی قیمت قراردادهای بلندمدت بالاتر از قراردادهای کوتاهمدت است؛ نشانهای از مازاد عرضه و ضعف در سمت تقاضا.
در همین حال، کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا، اعلام کرد که احتمال دارد صادرات نفت ایران بهطور کامل متوقف شود. این اقدام بخشی از سیاست ترامپ برای فشار بر برنامه هستهای ایران است.
گفتنی است، ایران و آمریکا روز شنبه در عمان مذاکراتی “مثبت” و “سازنده” داشتند و توافق کردند که هفته آینده نیز مذاکرات ادامه یابد.
در مقابل، قیمتها همچنان تحت فشار هستند؛ چراکه شرکت South Bow برنامههایی برای راهاندازی مجدد خط لوله Keystone پس از نشت اخیر اعلام کرده است، که این خط لوله مهم بین کانادا و آمریکا است.