فهرست مطالب
واشنگتن – هوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا، روز یکشنبه اعلام کرد که گوشیهای هوشمند، رایانهها و برخی دیگر از محصولات الکترونیکی که اخیراً از تعرفههای سنگین واردات از چین معاف شدهاند، بهزودی مشمول تعرفههای جداگانهای خواهند شد. این تعرفهها شامل نیمههادیها نیز خواهد بود و ظرف یک تا دو ماه آینده اجرایی میشود.
اظهارات لوتنیک در برنامه “This Week” شبکه ABC، بهعنوان جدیدترین چرخش در سیاست تعرفهای ترامپ شناخته میشود؛ سیاستی که نظم تجارت جهانی را بر هم زده و بازارهای مالی را از زمان اعلام آن در «روز آزادی» (۲ آوریل) با نوسانات شدید مواجه کرده است.
اواخر جمعهشب، دولت ترامپ اعلام کرد که گروهی از محصولات الکترونیکی از جمله گوشیهای هوشمند، از تعرفههای متقابل سنگین معاف میشوند. این تصمیم بهعنوان امتیازی بزرگ برای شرکتهای فناوری نظیر اپل (AAPL) و دل (DELL) تلقی شد.
با این حال، لوتنیک گفت که ترامپ قصد دارد «تعرفهای با تمرکز ویژه» بر محصولات فناوری اعمال کند؛ تعرفهای جدا از تعرفههای متقابل که به ۱۲۵٪ رسیده است.
«او میگوید این محصولات از تعرفههای متقابل معاف هستند، اما در لیست تعرفههای نیمههادی قرار دارند که احتمالاً تا یک یا دو ماه آینده اجرایی میشوند. این موارد برای امنیت ملی حیاتی هستند و باید در آمریکا تولید شوند.»
پیش از این، یک مقام کاخ سفید نیز خبر از آغاز تحقیق ملی درباره واردات نیمههادیها داده بود که میتواند به وضع تعرفههای جدید منجر شود.
همزمان، چین نیز روز جمعه تعرفههای خود بر واردات از آمریکا را به ۱۲۵٪ افزایش داد. وزارت بازرگانی چین روز یکشنبه اعلام کرد که تأثیر حذف تعرفه بر محصولات فناوری را در حال بررسی است.
«زنگولهای که به گردن ببر بسته شده، فقط توسط همان فرد باز میشود.» – وزارت بازرگانی چین
میلیاردر سرمایهگذار، بیل آکمن که در ابتدا از ترامپ حمایت کرده بود، روز یکشنبه پیشنهاد داد که ترامپ تعرفههای متقابل را برای سه ماه به تعویق بیندازد.
«با کاهش موقت تعرفههای چین به ۱۰٪، ترامپ میتواند زنجیره تأمین شرکتها را بدون ایجاد اختلال، از چین خارج کند و فرصت مذاکره بیابد.»
در همین حال، سناتور الیزابت وارن، دموکرات، از سیاستهای تعرفهای ترامپ شدیداً انتقاد کرد و آن را «آشفته و فاسد» خواند.
گمرک ایالات متحده فهرستی شامل ۲۰ دسته محصول از جمله لپتاپ، تراشههای حافظه، صفحهنمایش تخت و درایوهای دیسک را از تعرفهها معاف کرده است.
با این حال، تعرفههای قبلی ۲۰ درصدی ترامپ که به بحران فنتانیل مرتبط دانسته شده بودند، همچنان پابرجا هستند.
مشاور تجاری کاخ سفید، پیتر ناوارو، گفت که آمریکا آماده مذاکره با چین است ولی آنها را بهدلیل ارتباط با زنجیره تأمین فنتانیل، در لیست مذاکرات نگذاشتهاند. وی اشاره کرد که با کشورهای دیگری مانند بریتانیا، اتحادیه اروپا، هند، ژاپن، کرهجنوبی، اندونزی و اسرائیل در حال مذاکره هستند.
جیمیسان گریر، نماینده تجاری ایالات متحده، گفت هیچ برنامهای برای تماس ترامپ با رئیسجمهور چین وجود ندارد و چین را مسئول اصلی تنشهای تجاری فعلی دانست.
در نهایت، ری دالیو، بنیانگذار بزرگترین صندوق پوشش ریسک جهان، هشدار داد که آمریکا به لبه رکود اقتصادی نزدیک شده و اگر این وضعیت ادامه یابد، ممکن است شرایطی بدتر از رکود پیش آید.
تاثیر این خبر بر بازارهای مالی
🟩 ۱. بازار سهام (Stock Markets)
- واکنش کلی:
این خبر باعث افزایش نااطمینانی در بازارهای جهانی شده و بهخصوص فشار را بر بخش فناوری و واردکنندگان قطعات الکترونیکی افزایش میدهد. - سهام شرکتهای فناوری مانند Apple، Dell، Nvidia:
احتمال کاهش ارزش سهام این شرکتها در کوتاهمدت زیاد است، چون افزایش تعرفهها هزینه واردات را بالا برده و حاشیه سود را کاهش میدهد. - شاخصهای کلان مانند S&P 500، Nasdaq:
این شاخصها، بهویژه Nasdaq که مملو از شرکتهای فناوری است، در معرض اصلاح کوتاهمدت قرار میگیرند. سرمایهگذاران بهصورت موقت از سهام تکنولوژی دور میشوند.
🟦 ۲. بازار ارز (Forex Market)
- دلار آمریکا (USD):
معمولاً در مواجهه با تنشهای تجاری، دلار بهعنوان دارایی امن تقویت میشود. اما اگر فشار اقتصادی داخلی افزایش یابد، امکان تضعیف آن نیز وجود دارد. - یوان چین (CNY):
کاهش مییابد. چین ممکن است با کاهش ارزش یوان تلاش کند اثر تعرفهها را خنثی کند. - ین ژاپن و فرانک سوئیس (JPY و CHF):
بهعنوان ارزهای امن، احتمالاً در برابر دلار و سایر ارزها تقویت میشوند.
🟥 ۳. بازار کالاها (Commodities)
- طلا (Gold):
تقویت میشود. هرگاه تنشهای تجاری بالا بگیرد، سرمایهگذاران به طلا بهعنوان پناهگاه امن نگاه میکنند. - نفت خام (Crude Oil):
بسته به شرایط کلی، در کوتاهمدت ممکن است نوسان داشته باشد. اما اگر اقتصاد جهانی دچار رکود شود، تقاضا برای نفت کاهش مییابد و قیمت آن افت میکند.
🟨 ۴. رمزارزها (Cryptocurrencies)
- بیتکوین و آلتکوینها:
واکنش اولیه ممکن است رشد باشد چون برخی سرمایهگذاران رمزارزها را بهعنوان داراییهای جایگزین و ضد سیستم مالی سنتی میدانند.
با این حال، در صورت بالا رفتن ریسک کلی و خروج سرمایه از بازارها، رمزارزها نیز ممکن است در معرض فروش قرار بگیرند.
🟧 ۵. بخش تولید و زنجیره تأمین (Supply Chains)
- شرکتهایی که مونتاژ و واردات آنها وابسته به چین است، مانند اپل، دل، HP و شرکتهای سختافزاری دیگر، با افزایش هزینه و اختلال در زنجیره تأمین مواجه میشوند.
- بهطور کلی، سرمایهگذاران ممکن است به سمت سهام داخلیسازی تولید (Made in USA) یا شرکتهایی با زنجیره تأمین مستقل از چین حرکت کنند.
✅ نتیجهگیری:
خبر اعمال تعرفههای جدید بر محصولات الکترونیکی از چین، باعث افزایش فشار بر بازارهای فناوری، تقویت طلا و ارزهای امن و تضعیف یوان و بازار سهام فناوریمحور میشود.
این تصمیم میتواند ریسک رکود در اقتصاد آمریکا را افزایش دهد، مگر اینکه با اقدامات سیاستگذاری متعادل جبران شود.